Grondeltjes aan de IJssel

UPDATE – Nu met video – UPDATE!

Nu moet ik wel eerlijk zijn, de grondels waren niet direct onze hoofddoelstelling. Integendeel. Bij de IJssel was Gijs de afgelopen keren best succesvol en wist meerdere vissoorten te vangen. Dus we moesten er maar weer een keer een avondje op uit! Of 2… Of 3…. De grazers lieten ons een beetje in de steek, ons snoekwater staat vol met planten, het water waar we regelmatig zaten om een paar leuke karpers te vangen is helaas uit de vergunning gehaald dus je richt je pijlen op andere visserijen. De snoekbaars liet het al even afweten maar dat niet natuurlijk niet het enige wat in de IJssel zwemt.


Enkele jaren geleden hebben we het al even op barbeel geprobeerd. Niet helemaal een kansloze missie kunnen we achteraf zeggen. Maar heel succesvol met een verspeelde aanbeet en een brasem kunnen we die pogingen ook weer niet noemen. Dus, de strategie was als volgt. Een hengel per persoon op de bodem met een zware korf en een pellet, voor de barbeel. Aan de andere hengel ging een dobbertje met een klein haakje voorzien van wat maden. Het geheel werd aangevoerd met een paar bollen standaard plonsvoer voorzien van mais en maden.

Net als vroeger, gewoon weer lekker ouderwets, niet dat er wat mis mee is natuurlijk, naar een dobbertje turen. Zo is vissen ooit begonnen. Tussendoor even de golven van passerende boten ontwijken (zomer of winter, natte sokken is gewoon altijd ruk) en tussen de grondels door wat leuke voorns proberen te vangen. Echte mega monsters hebben we niet gevangen maar beide grondelsoorten (pontische stroomgrondel en de zwartbekgrondel) kunnen we nu wel wegstrepen van het soortenlijstje. Ik moet ook zeggen, als je er van beide twee hebt gevangen dan is de lol er ook wel af, maar het dobbertje turen blijft spannend. Negen van de 10 keer sloeg je een gat in de lucht omdat de meeste vissen zo klein waren dat ze alleen de maden te pakken hadden en niet de haak, maar toch vingen we regelmatig een visje. Grotendeels grondel en weinig voorn, maar ze zaten er bij.


Ook kleine roofblei is goed vertegenwoordigd in de IJssel. Ook prima te vangen op maden en makkelijk te herkennen aan de bovenstandige bek. De schubben zijn ook kleiner en de roofblei heeft er op de zijlijn meer dan de blankvoorn of de winde.

Zo hebben we een paar avonden doorgebracht. De barbelen waren helaas niet thuis, maar we begrepen ook van een local dat de barbeel behoorlijk taai was dit jaar. Van de 20 keer dat hij gezeten heeft wist hij er eentje te vangen. Dit deed ons ook besluiten om het over een andere boeg te gooien de volgende keer. Wat het gaat worden zijn we nog aan het uitvogelen, maar dat barbelen hem even niet maar gaat worden zijn we wel uit. Momenteel zijn we druk bezig met een plan te smeden…

En hierbij de video…