Bijna gesloten tijd, op naar Harderwijk

Waarschijnlijk de laatste dag voor ons dat we achter de snoeken aan kunnen gaan. Na de 2 maanden gesloten tijd staan de wateren waar we het meest achter de roofvissen aan gaan dusdanig vol met planten dat werpend vanaf de kant eigenlijk geen optie is. Dus in de zomermaanden focussen we ons meer op het karpervissen en voor dit jaar staat een barbeel vangen ook op die planning.

Maar goed, eerst nog even terug naar deze 24e maart. Tijdens de sessie een dag eerder stonden we een paar keer met de Visplanner app te kijken welke mogelijkheden we nog meer in de buurt hadden. Voor deze laatste dag besloten we het over een andere boeg te gooien en een plaats verderop te gaan vissen. Nouja, een stukje verderop. In Harderwijk moest het gaan gebeuren. Waarom Harderwijk? Nou daar is een leuke partij water te vinden waar we met onze Vispas gewoon mogen vissen. Toch wel leuk om bij het Dolfinarium voor de deur te staan vissen.


Auto parkeren, bruggetje over en een plekje gevonden op een houten kade. Een paar collega vissers wisten toen wij onze shadjes aan het uitzoeken waren al meteen een leuke baars te vangen dus dit gaf ons wel een beetje vertrouwen. Maar we waren niet de enige vissers samen met de heren in de boot op dat stukje van de haven. Vanaf de kant schuin tegenover ons stond ook nog een koppel vliegvissers. De hengeldruk was ons even net te hoog op die 50 meter dus we besloten het verderop te proberen bij een bruggetje tussen de peilers. Het viel ons op dat er heel veel prooivis te vinden was. Scholen met behoorlijke aantallen lagen rustig in de hoeken. Dan zou je zeggen dat er wel baars en andere rovers in de buurt zijn. Maar wat we ook probeerden we konden geen aanbeten lospeuteren.

Dan maar richting Dolfinarium. Ook hier lag het weer vol met kleine witvis. Maar net als op het stuk ervoor, geen beweging. Wel wist ik nog even mijn shadje permanent aan de bodem te hangen en na het monteren van een nieuwe staaldraadje met shad zijn we weer een stukje verder gelopen. We zagen een snoek (vermoeden we) springen strak tegen een boot aan de overkant, daar gingen we het nog even proberen. We waren niet de enige want een paar heren met een bootje en een tweetal hengels over boord hadden dat plekje ook binnen een minuut gevonden. Goed… Wat nu? We probeerden het aan de rand van het Veluwemeer nog even (vlakbij Beach Island?) maar in de wind was het al snel frisjes.


We scoorden even snel een versnapering op een terrasje en maakten een nieuw plan. We gingen weer terug naar de plek waar we begonnen. Met een beetje mazzel was het nu rustig. En ons vermoeden bleek juist. We waren op dit moment de enige. De baitcasters gingen aan de kant en onze shadjes kwamen weer tevoorschijn. We kregen regelmatig tikjes en toen er ineens een paar schubben aan de haakpunt bleken te hangen kregen we vertrouwen maar aan de andere kant vertrouwden we het ook niet. Gijs wist al snel een kolblei in z’n rugvin te haken met de dropshot. Dit lukte aan de overkant nog een keer en ook ik wist zo’n exemplaar vals te haken met m’n shad. Het waren geen tikjes die we kregen, we trokken steeds door een grote school witvis heen.


Mooi geweest, het is ons niet gegund voor de gesloten tijd. Bij de auto nog even de Visplanner app bekeken en onderweg naar huis nog even besloten om nog even te stoppen in Apeldoorn. Daar was niet alleen een McDonald’s te vinden, maar ook een leuk parkwatertje. Maar ook daar helaas hetzelfde resultaat. Of eigenlijk nog minder, want vals haken is hier niet gelukt. We zagen her en der wel wat activiteit, dus een watertje erbij om in de gaten te houden. We sloten de dag af bij de grote gele M, zonder vis, maar met een aantal plannen en nieuwe wateren in de smiezen. Onze tijd komt nog wel…