Gesloten tijd, wat nu?

De gesloten tijd is ondertussen ingegaan, de roofvissen moeten we een tijdje met rust laten maar dat betekend natuurlijk niet dat we twee maanden stil gaan zitten. Hieronder een paar tips en ideeën om je een beetje op weg te helpen om deze periode door te komen.

Materiaal
De gesloten tijd is een mooie gelegenheid om al het materiaal eens goed na te kijken. Na een lange winter en vele sessies (waarschijnlijk) even een momentje om wat haken te vervangen, de metalen onderlijnen te checken en de reels/molens even een drupje olie te geven en schoon te maken. Vergeet niet om even boodschappenlijstje te maken voor het bezoekje aan de plaatselijke hengelsportzaak, een paar nieuwe shads bijvoorbeeld kunnen nooit kwaad aan het begin van het ‘nieuwe’ seizoen.

Stekken spotten
De mogelijkheden zijn in dit digitale tijdperk bijna eindeloos. Tegenwoordig hoef je al niet meer de deur uit om op pad te gaan. Met Google Maps en Streetview is het een fluitje van een cent om eens bij dat ene water te kijken wat je al een paar keer op de kaart hebt gezien maar nog niet bent wezen kijken. In sommige gevallen zijn de beelden die je met Streetview ziet niet heel actueel maar ze geven wel een goed beeld. Bruggen en stuwen zullen over het algemeen niet heel snel veranderen en dit zijn bewezen snoekstekken. Nog een tip: met de Visplanner app of website erbij weet je meteen of je met jou vergunning op het betreffende water mag vissen.


Donkerblauw mag ik vissen, de met rood gemarkeerde wateren heb ik een andere vergunning voor nodig.

Doorvissen
Er zijn nog genoeg vissoorten om in de gesloten tijd op te vissen. Ga bijvoorbeeld met de pen achter karpers aan en maak tegelijkertijd kans op een mooie zeelt. Dat dit ook geld voor brasem vertel ik er heel stiekem niet bij…

Of ga ,zoals we waarschijnlijk allemaal zijn begonnen, lekker met een dobbertje en een bakje maden op zoek naar witvis. Voor de roofvissers die regelmatig met dood aas op stap gaan een prima gelegenheid om de voorraad aasvissen weer aan te vullen.

Kun je het echt niet laten en wil je toch graag een rover vangen dan kun je met de dropshot achter de baarzen aan. Wormen vielen vroeger ook onder de verboden aassoorten maar dit is ondertussen veranderd. Wil je toch heel graag achter de snoeken aan blijven gaan dan komen we bij het volgende punt.

Visreis naar het buitenland
Kijk eens buiten onze landsgrenzen. Uit ervaring weet ik dat het in de gesloten tijd een prima moment is om een reisje naar bijvoorbeeld Ierland te maken. Geen gesloten tijd, volop viswater en het is gewoon een prachtig land. Hengeltje, bootje en na een mooie visdag een koude Guinness in de lokale pub.


Back in the days in 2014. Een weekje vissen in Ierland!

Foto’s en video’s
Valt het buiten even vies tegen of is de karper nog heel moeilijk in beweging te krijgen dan kun je thuis de geheugenkaarten er eens bij pakken. Sorteer je foto’s en video’s, bewerk ze en post ze bijvoorbeeld op Instagram of YouTube. Voor anderen leuk om te zien en zo ben je toch lekker met de hobby bezig.

Mogelijkheden genoeg om je in de gesloten tijd te vermaken. Op het moment van schrijven is het nog even afwachten maar eind mei komt met de dag dichterbij…