Kou lijden in de winter? Waarom?

Lekker in je korte broek langs het water struinen zit er in deze tijd van het jaar even niet meer in. Hoewel de temperaturen momenteel wel aan de hoge kant zijn. Maar het vissen gaat natuurlijk gewoon door. Om het een beetje leuk te houden om je naar de waterkant te begeven hieronder een aantal zaken waar ik zelf rekening mee hou. Vissen is leuk, ook in de winter, maar als je staat te vernikkelen is de lol er snel af. We beginnen onderaan…

Schoenen/sokken
Goeie schoenen, een belangrijk onderdeel. Wat je vooral niet moet doen is je oude afgetrapte sneakers aantrekken in koud weer. Behalve dat die dingen tochten als de neten zijn ze alles behalve waterdicht. En iets wat je buiten niet meer droog krijgt als het koud is zijn natte schoenen. Als na een half uurtje het gevoel in je tenen weg is duurt het meestal niet lang voordat je de lol in het vissen ook kwijt bent. Niet doen dus. Het beste is natuurlijk waterdichte snowboots/thermostappers of andere Noordpool gear. Maar aangezien daar ook een fors prijskaartje aan hangt ga ik voor de wat meer Hollandse oplossing: fatsoenlijke (waterdichte) werkschoenen. Vind ik persoonlijk het fijnst. Ook omdat ik er hele dagen op loop tijdens het werk. Een paar lekkere dikke sokken aan en ik hou het wel even uit aan het water. Degelijk, betaalbaar en functioneel. Rubber laarzen zijn wel waterdicht maar niet bepaald lekker warm. Gebruik deze als het echt niet anders kan bij kou of ga in zo’n geval voor winterlaarzen.

Update 6 september 2022
Tip: Als je fijne winterlaarzen zoekt voor weinig geld, kijk eens naar de Dunlop Blizzard laarzen. Zelf nu een tijdje in bezit en ze houden zich prima op de koudere dagen. Voor het geld het proberen waard!


Prima om op te lopen die werkkisten maar zorg dat ze waterdicht zijn. En blijven…

Broek
Kan ik kort over zijn. Pak een geschikte broek waar een keer een spatje drek in mag komen. Ik trek gewoon een van m’n werkbroeken uit de kast. Handig omdat er een handvol zakken aanzitten. Maar daaronder een thermobroek. Dat is in mijn geval een wat dunne broek, met helaas niet al te mannelijke looks, die je onder je ‘normale’ broek draagt. Ook al is het maar een dun laagje, het scheelt aanzienlijk.

Shirt/Trui/Jas
En bij die thermobroek heb je ook een thermoshirt met daarover een t-shirt, met lange mouwen kan uiteraard als je dat fijn vind. Daar trek je vervolgens je favo hoodie overheen, om alles af te sluiten met je jas. In mijn geval weer eentje die ik draag onderweg naar werk. Nu werk ik binnen dus heb ik die op de werkvloer niet nodig, maar het is er wel eentje met afneembare mouwen en uitneembare binnenvoering. Dus je kan het een en ander ook nog aanpassen aan de omstandigheden. Maak er een bodywarmer van, of haal de voering eruit als je het te warm krijgt. En, je krijgt geen gezeur als het ding een keer vies word.

Muts
En nog wel het belangrijkste: zet een muts op je knikker. Ook al pak je alles heel goed in, warmte stijgt op, dus de meeste warmte gaat er bovenaan uit. Afdekken dat koppie dus. Hier hoef je niets speciaals voor aan te schaffen. Elke muts is geschikt. Pak iets wat je zelf fijn vind en waarmee je natuurlijk awesome op de foto staat, ook niet helemaal onbelangrijk natuurlijk.


Alleen die mooie coupe is in de winter niet genoeg. Afdekken die knikker.

Handschoenen
Voor de karpervissers onder ons is dit onderdeel alles behalve lastig. Gewoon de meest warme die je kan vinden trek je aan en je ploft weer op je stoel. Voor de roofvissers onder ons is dit een iets ander verhaal. Natuurlijk zal je tijdens het doodazen niet snel last hebben van het dragen van handschoenen tijdens het vissen, maar als je werpend vist zal dit een ander verhaal zijn. Ik heb het geprobeerd, vissen met handschoenen aan, en ik moet zeggen het is mogelijk. Maar alleen met de baitcaster. Wat je normaal zo doet is met handschoenen om je vingers ineens een uitdaging. Uiteindelijk krijg je er wel handigheid in, maar ideaal is anders. Als het even kan vis ik het liefst zonder, maar theoretisch is het niet onmogelijk.

Thermosfles
En een handig dingetje om ook in je auto of vistas te gooien, een thermosfles met een warm drankje. Even een bakkie tussendoor kun je je prima aan opwarmen. Niet alleen van binnen, maar ook voor je handen is een kop warme thee niet verkeerd. Zo hou je het vissen zonder handschoenen bijvoorbeeld een stuk beter uit. Thuis even de waterkoker of het koffiezetapparaat even laten pruttelen terwijl je de spullen bij elkaar schraapt en goed aangekleed en wel de deur uit, dan kan het daar in elk geval niet aan liggen…


Hete koffie of thee, geen straf met koud weer!

En na een dag vissen als een die hard in weersomstandigheden waarin de meeste mensen de voordeur niet eens openen kan het natuurlijk nooit kwaad om ‘s avonds in de lokale horecagelegenheid aan de bar je maten te vertellen over je vangsten. Want zeg nou zelf, als ze daar de verwarming toch opstoken is het zonde om het ding thuis aan te zetten toch? Met het verminderde daglicht in de wintermaanden zul je de rest van je vrije tijd toch ook nuttig moeten indelen. Proost!

Tip: check de folder van je lokale Welkoop / Boerenbond eens. Prima spul voor een prima prijs. Ook voor in de winter.