Review: Spro BBZ 6″ Swimbait

Een van mijn meest favoriete aasjes wat roofvis betreft, de BBZ swimbait van Spro. In dit geval de BBZ 1 zoals hij ook wel genoemd word. In verschillende uitvoeringen te krijgen en daardoor ook heel erg geschikt voor vrijwel elke manier van vissen. Alleen de drie gewichtsklasses al, namelijk: drijvend, slow sinking en sinking. Omdat de wateren waarin ik vis meestal niet heel diep zijn (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk) ging ik in eerste instantie uit van de slow sinking variant. Echter was deze destijds niet voorradig bij de lokale HSZ (Hengelsportzaak) dus heb ik toen de sinking variant, de zwaarste, maar meegenomen. In het begin was ik bang dat ik regelmatig de bodem zou pakken maar in de praktijk bleek niks minder waar. De zwaarste variant is ook prima te gebruiken in ondieper water. De diepte regel je eenvoudig met je inhaalsnelheid. Hoe ondieper het water, hoe sneller je het ding moet binnen vissen.

Indruk
De eerste indruk van het aasje was zeer positief te noemen. Voelt degelijk aan, prima gewicht en een prima keuze in uitvoeringen. In het begin had ik niet echt heel veel vertrouwen in de levensduur van het rubberen staartje, maar ondertussen kan ik na enkele jaren vissen met de BBZ concluderen dat die levensduur wel goed zit. Tuurlijk zul je er krassen in aantreffen wanneer er een snoek compleet overheen geschoven is, maar meer dan dat en wat lakschade is m’n BBZ nog niet overkomen. Ook aan de details van dit aasje zal het niet liggen. De kleuren zijn dik in orde en ook de kleinere vinnetjes zijn stevig bevestigd. En zoals voor het meeste kunstaas geld, niet tegen bruggen of pijlers en dergelijke gooien. Er is genoeg kunststof op dit aasje te vinden dat daar niet heel goed tegen kan weet ik uit ervaring.

Uitvoeringen
Zoals ik eerder al vermeldde is de BBZ te verkrijgen in drie verschillende gewichtsklassen. Maar dat is natuurlijk niet de enige variatie. De swimbait is in een groot aantal diverse kleuren te krijgen. Van knalgeel tot natuurlijk bruin en van de transparante ‘ghost roach’ uitvoering tot aan de felgroene ‘firetiger’. Zo is er voor elk type water wel een geschikte kleur en gewicht te vinden. Ook zijn er enkele UV uitgevoerde varianten verkrijgbaar. Of het heel veel meerwaarde heeft valt te bezien, maar het effect is wel geinig…

Prijs
Het is geen goedkoop stukje kunstaas en ik raad je dan ook aan om voor het geval dat altijd een kunstaasredder mee te nemen. Mocht je vast komen te zitten dan kun je met hulp van de redder een poging doen om de BBZ weer terug te krijgen. Want voor de prijs van een BBZje kun je niet alleen zo’n redder voor jezelf halen maar ook meteen 2 extra voor je vismaten.

Actie
De swimbait heeft een hele mooie actie in het water en deze is zelf nog goed te beïnvloeden door sneller binnen te draaien of je hengel te bewegen. Jerkend binnenvissen is geen enkel probleem voor deze aasjes. De 3 delen in combinatie met de rubberen staart zorgen voor een hele mooie en natuurlijke actie van dit aasje.

Nadelen
Echt heel waterplantvriendelijk is dit aasje niet. Vanwege de niet kinderachtig kleine dreggen zul je regelmatig wat anders haken dan vis. Mocht je met een bodem te maken krijgen die niet echt kaal te noemen is wat begroeiing betreft dan raad ik je de slow sinking aan. Deze dwarrelt in een rustig tempo naar beneden waardoor deze met de juiste inhaalsnelheid prima boven de bodem te houden is. En het grootste nadeel zal voor velen de prijs zijn. Ook ik moest even slikken, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. En hij vangt ook nog eens super.

Conclusie
Niet geschikt voor hele lichte stokjes, de slow sinking variant weegt al snel een grammetje of 50, maar voor de wat zwaardere baitcasters of spinhengels is dit een geweldig aasje! Het is ook een heel verslavend aasje want door de verschillende gewichten en kleuren ben je al snel geneigd om een paar verschillende aan je kunstaascollectie toe te voegen. Totdat je de prijs ziet, dan laat je dat wel. Maar daar heb je dan wel een heel mooi stukje kunstaas voor! Mag voor de roofvissers onder ons echt niet ontbreken, ondanks de niet echt gunstige prijs. Veel kunstaas, voor veel geld, dat helaas dan weer wel, maar wel een aasje die elke euro waard is!