Review: Black Diamond Spot Headlight

Even een leuk hebbedingetje tussendoor. Een lampje is in elke tak van het vissen wel een handigheidje. Dit is de opvolger van mijn Fox Halo lampje die ik back in the days ergens in 2013 heb aangeschaft. Het ding doet het nog steeds prima maar de lichtopbrengst valt in het niet vergeleken met deze Black Diamond. En hij is goedkoper dan de Fox, waar ik destijds zo’n 30 euro voor heb betaald. De lampjes van enkele euro’s waar ik in mijn beginjaren de deur mee uit ging heb ik aan de wilgen gehangen en toen mijn pa met dit lampje aan kwam die hij vooral gebruikt tijdens de wintersport werd al snel duidelijk dat mijn trouwe Fox lampje deze Spot totaal niet bij kon houden, ook niet met nieuwe batterijen. Dus onlangs in Oostenrijk dit leuke speeltje maar eens aan een test onderworpen. Als je zonder botbreuken in het donker de piste af komt dan moet vissen ook goed komen toch?

De Spot van Black Diamond is een prima lamp met een goede lichtopbrengst. En een leuke prijs. Oorspronkelijk niet ontworpen als lampje voor vissers maar wel uitgebracht in de kleur waar vooral de karpervissers onder ons fan van zijn, olijfgroen. Ook te krijgen in zwart trouwens. De lamp werkt op een drietal AAA batterijen, een makkelijk te verkrijgen type batterij, ook in het buitenland. Bij aanschaf krijg je trouwens drie Duracell batterijen meegeleverd.

De lamp heeft drie verschillende LED’s. 2 witte (gebundeld voor afstand en een ‘wide’) en een rode. De rode heeft ook een knipper stand in geval van nood (SOS). De witte LED is traploos te dimmen door de knop ingedrukt te houden. Nog een leuke feature van dit lichtje is dat hij je instellingen onthoud. Wil je niet meteen een felle lichtstraal over je stekken hebben dan dim je de lamp. Bij het uitschakelen zal de lamp deze setting onthouden. Schakel je de lamp weer in dan gaat hij gedimd in werking. Ook kun je de lamp ‘op slot’ zetten door de knop aan de bovenkant 5 seconden ingedrukt te houden. Hiermee voorkom je dat de lamp per ongeluk aan gaat in je broekzak of om je nek in de slaapzak. Zelf vind ik het fijn om beide witte LED’s aan te hebben, maar in principe zou je het ook prima af kunnen met de ‘grote’ LED, daar komt licht zat vanaf. Je settings ben je wel kwijt wanneer je de batterijen vervangt overigens.

De lamp is ook in minder weer te gebruiken. Volgens de specificaties kun je lamp een half uur een meter onder water houden en dan zou hij nog moeten werken. Dit heb ik zelf niet uitgetest, maar het toont wel aan dat je niet bang hoeft te zijn dat er iets met dit kleine stukje elektronica gebeurd als je in de regen staat te vissen. Niet geheel onbelangrijk in onze tak van sport.

Ik neem een hoofdlamp niet alleen tijdens het nachtvissen mee. Ook in de donkere wintermaanden zit de lamp standaard in mijn tas. Het zal niet de eerste keer zijn dat je net in de laatste streep daglicht nog een aanbeet krijgt, een vis moet onthaken en dan in het donker weer een flink eind door de bush terug naar de auto moet lopen. Voor het geld is dit een prima lampje voor ons als vissers. Carpy Green, prima licht, (spat)waterdicht en een comfortabele verstelbare hoofdband. Als je een lampje zoekt met weinig poespas die het gewoon goed doet, overweeg deze dan ook eens. De lamp is verkrijgbaar bij verschillende webshops en de prijs zal zo rond de 25 euro liggen.


In Oostenrijk getest op de piste. Prima licht zoals je ziet. 🙂
Op de achtergrond met gele broek nog een tevreden gebruiker van dit lampje…