Review: NGT Dynamic Travel Rod

Het is vakantietijd, iets wat niet alleen hier te merken is aan het aantal updates maar ook in het dagelijks leven. Her en der gingen de vlaggen uit bij de geslaagden, de caravans en vouwwagens doken weer op uit de stalling en de reclames voor last minutes vakanties komen weer voorbij. Om een beetje binnen die sfeer te blijven is hier de eerste review. Een vakantiegerelateerde. Want op vliegvakantie is natuurlijk leuk, maar wel een uitdaging voor ons vissers wat hengels betreft. Gelukkig zijn er diverse reishengels op de markt en de NGT Dynamic Travel Rod is er eentje van. Onlangs mee gehad naar Turkije en in eigen land gebruikt aan de IJssel. Hieronder vind je meer over dit stokje.


In de zomer van 2019 gingen we een stukje met het vliegtuig. Geen idee welke plaatsen we precies allemaal zouden gaan bezoeken maar er zal met een beetje geluk vast wel ergens een plekje met een beetje water zijn. Daarom was ik op zoek naar een handig en compact reishengeltje. En natuurlijk eentje die een beetje te betalen is, er is natuurlijk altijd een risico als je kwetsbare voorwerpen in je koffer of handbagage propt. De keus is gevallen op dit 2,70 meter lange hengeltje van NGT, het huismerk van Visdeal. Voor 35 euro een hengeltje wat bestaat uit 4 delen met een werpgewicht van 20 tot 50 gram.

Specs (schaamteloos van de webshop geplukt, niet mijn woorden)
– Merk: NGT
– Lengte: 2,70m
– Transport: 75cm
– Werpgewicht 20-50 gram
– 4-delig
– Carbon blank
– Luxe reelhouder
– 7 sic ogen
– Zeer mooi afgewerkt
– Echte allround hengel

De eerste kennismaking
Ik heb het hengeltje gekocht bij Visdealshop, een grote speler in de markt waar de meeste vissers wel van gehoord hebben. Voor de meeste producten geld: op voorraad en voor 20:30 besteld, de volgende dag in huis. Of in mijn geval, bij mijn afhaalpunt. En dat klopte!

Eerste indruk, dat is een leuk stokje. Bestaande uit 4 delen. Het onderste, en daarmee het dikste deel, is net even wat langer zodat deze in de bijgeleverde foudraal (al zou ik tijdens gebruik voor een andere optie gaan) de ruggengraat van het setje is. Ik vond de blank vrij dun, iets wat ik zelf altijd wel strak vind ogen. Nu is een werpgewichtsklasse van 20-50 gram wel iets anders dan de karperhengels waar ik mee vis, maar ik ben ook in het bezit van een spinhengeltje van 2,40 meter met een werpgewichtsklasse van 10-30 gram. Je zou zeggen dat daar weinig verschil in zit maar dit is wel zeker het geval. Het zijn maar enkele tientallen grammen maar de 4 delige reishengel heeft wel degelijk meer ruggengraat dan mijn lichtere stokje.


Het viel me wel meteen op dat er her en der wat mindere plekken te vinden zijn op het hengeltje. Het stickertje bijvoorbeeld met de merknaam en het type erop is licht beschadigd. Ook zit er een wat scherp puntje aan een van de ingelakte wikkelingen. Nu is het natuurlijk een low-budget hengeltje, maar om dit voor het eerste gebruik al te constateren is wel ietwat jammer te noemen.

Het hengeltje in gebruik
Ik heb het hengeltje op het moment van schrijven voor 2 verschillende doeleinden gebruikt. Allereerst een aantal keren mee gevist met shads op de IJssel. Dat gaat prima. Voor de wat lichtere shads is deze hengel misschien een beetje aan de zware kant, maar het gaat natuurlijk wel. Wil je echt precies het bodemverloop en het stuiteren van je shad kunnen voelen dan raad ik je een wat lichtere hengel aan.

In Turkije heb ik er een avondje mee op zee gevist. Samen met nog tig anderen op een stuk pier in de haven van Antalya. Vangsten werden er door niemand gedaan trouwens dus ik viel niet heel erg op tussen de rest gelukkig. Maar ik was aangenaam verrast door dit hengeltje. Ook hele lichte spinnertjes en lepels krijg je moeiteloos een heel eind de zee in. Dat de zee veel te ruig was voor dit lichte spul laat ik even in het midden. Ook wat zwaardere pilkers vliegen moeiteloos richting de golven. Een leuk allround stokje voor een prima prijs. Gooi er een molentje van formaat 2500 onder, 2 spoeltjes mee (nylon en gevlochten) en je kan op praktisch alle wateren wel uit de voeten. Ruggengraat genoeg voor het drillen en soepel genoeg om ook licht aas goed te kunnen werpen.

Transport
Bij het uitpakken lijkt het een klein stokje. Echter wanneer je er een gemiddelde reiskoffer bij pakt lijkt het ding ineens aanzienlijk groter. Diagonaal zal hij prima in een koffer passen, maar heel veel speling heb je niet. Ik heb de 4 delen voor de zekerheid met 2 hengelbandjes vastgemaakt en het geheel in een handdoek gewikkeld. Men gaat niet bepaald voorzichtig om met de koffers op het vliegveld. Maar op deze manier heb ik het hengeltje zonder schade mee naar Turkije kunnen nemen, en natuurlijk ook weer thuis weten te krijgen. Besteed er even een beetje aandacht aan en hou ook een beetje rekening met het inpakken van de rest van de koffer en het moet goed komen.


Eindoordeel
Op het oog lijkt het me een prima hengeltje voor een leuke prijs. Wat de levensduur betreft, sja daar kan ik me niet echt over uit laten. Het hengeltje kan nog zo goed zijn, maar er kan altijd wat gebeuren tijdens transport. En dergelijke beschadigingen zeggen niets over de kwaliteit van het product. Maar voor 35 euro is het zeker de moeite waard! Dus mocht je nog een beetje plek hebben in de koffer, stop er even een molentje en dit reishengeltje bij in. Je weet nooit waar je tijdens je reis allemaal terecht komt…