Met het dobbertje op pad…

Dat was me de zomer wel zeg. Op het moment van schrijven is het volgens de kalender de laatste zomerdag van dit jaar, 20 september. En wat een zomer was het. Een van de meest droge van de laatste tijd. Men sprak zelfs over éénrichtingsvaarverkeer (is dat een woord?) op de IJssel vanwege de lage waterstand. Dat zegt wel wat. Gelukkig is er onlangs wel weer een beetje regen gevallen maar nog lang niet genoeg om alle tekorten weer een beetje aan te vullen. We gaan het zien…

Video: dobberen op de IJssel, vrijdag 2 september 2022

De hitte heeft er ook wel een beetje voor gezorgd dat ik er niet heel veel op uit ben geweest. De meeste stekken kampten met een dusdanig lage waterstand dat de lol er gauw af was en na wederom een nieuw zonnebaarsjesrecord om de hoek te hebben gevestigd heb ik die vijver ook maar even links laten liggen. Maar laag water op de IJssel is nog lang geen droogstaande IJssel, daar valt nog wel te vissen. En dat hebben we dan ook maar een keer gedaan. Even een keer weer wat anders. Deze keer geen broodkorsten voor windes of shads voor snoekbaars, dat komt wel weer, deze keer gewoon met een emmertje voer, een bakje maden en een penhengeltje. Niet gericht op een bepaalde soort, hoewel, zoveel mogelijk de grondels proberen te vermijden.


De grootste van de middag…

Aangekomen op de eerste stek hadden we wel een beetje last van de wind, daar hadden we eerlijk gezegd weinig rekening mee gehouden. Dat is ook niet echt nodig geweest want meestal staan we met loodkoppen en kunstaas te smijten. Maar nu met een licht dobbertje is dat wel een dingetje. We hebben een windstil hoekje opgezocht en zijn daar begonnen met het maken van een voerplekje mooi kort uit de kant. De eerste actie liet niet lang op zich wachten. Groot was het allemaal niet maar we vermaken ons prima. Het ging ook niet om formaat of aantallen, we wilden zo weinig mogelijk grondels vangen. Uitdaging van niks en vrij onmogelijk op de rivier maar je moet toch wat proberen. Ons idee was dat ze misschien wat groter aas makkelijker links lieten liggen dus gingen er meerdere maden of een worm op de haak. Het idee was leuk, de uitwerking was minder geslaagd. Ik moet er wel bijzeggen dat er inderdaad minder grondels werden gevangen op deze manier. Je ving ze minder en wat je ving was dan uit het grotere segment. Tussendoor meldde zich ook nog een baars van mooi formaat en een leuke kolblei die groter was dan onze eerdere vangsten. Dat is mooi werk op licht spul in stromend water.


Jonge roofblei, veel aanwezig…

Om de wind een beetje te vermijden zijn we na een uurtje of 2 en een flink aantal vangsten een stuk verderop gaan zitten. Iets meer in het zonnetje en tussen de kribben. Gewoon om eens te kijken of we verschil in soorten en/of vangsten konden ontdekken. Het antwoord: nope. Ook hier liep het weer vlot door. Heel veel jonge roofblei, die zit massaal tussen de keien van de kribben en aarzelen geen moment om een 5e hands made nog maar een keer te pakken. Ook hier waren er weer grondels maar vandaag vingen we ze aanzienlijk minder dan een paar jaar geleden.


Kunnen we ook afvinken…

De aantallen hebben we niet exact bijgehouden maar we hebben die middag 8 verschillende soorten kunnen vangen. Komen ze: blankvoorn, roofblei, baars, kolblei, 2 soorten grondels (zwartbek, pontische stroomgrondel), alver en winde. Niet slecht voor een paar uurtjes dachten we zo.