Eerste snoek van 2020!

Het is ondertussen alweer half maart, de meeste vissers hebben hun eerste vis van het jaar tijden geleden al weten te vangen. Hier duurde het iets langer. Maar we zijn weer een middagje de deur uit geweest. De zon scheen, de temperaturen waren beter en het waaide veel minder. Gijs had hetzelfde idee als ik, met dit weer moet er gewoon gevist worden. We begonnen op ons vaste watertje maar daar bleek weinig te gebeuren. Na een korte pauze bij de lokale bakker besloten we richting Zutphen te gaan. Daar liggen een aantal watertjes bij elkaar waar we eigenlijk te weinig op uit hebben gedaan. Een mooi moment om daar eens verandering in te brengen.

Het eerste gedeelte gaf weinig actie. Wel kwamen de planten alweer aardig tot leven. Dit was niet de gewone waterpest waar het vol mee stond. Deze stengels leken er wel op, maar waren veel harder. Ook het blad was behoorlijk stevig. Nu hadden we er nog niet heel veel last van maar als je daar in de zomer met lichter materiaal aan het vissen bent word het een ander verhaal.


Na een korte research bleek het grof hoornblad te zijn…

We zijn tussendoor nog even een stuk verderop wezen kijken waar in het verleden altijd wel een snoek in de buurt van een duiker lag. Je voelt ‘m al aankomen, vandaag dus niet. Dan maar weer terug. We visten verder op het stuk waar we nog niet eerder waren geweest. Het zag er vissig uit maar op wat planten na kwam er in de eerste helft niks boven. Hmm, wat doen we verkeerd? Een stuk verderop miste de eerste vis het aasje van Gijs, die zich daarna niet meer liet zien. Een meter of 20 verderop klapte er onverwachts ineens een snoek op mijn BBZ. In het water leek het een hele flinke, maar wat was deze vis losjes gehaakt. Alleen de voorste dreg zat helemaal in de hoek van de bek met slechts één haakpunt. Deze moest snel het net in, en dat lukte ook. Het onthaken ging soepel. Gelukkig geen gedoe met dreggen die niet alleen in de bek van de snoek vast zitten maar ook in het net. Onthaken gaat met twee man toch net even wat makkelijker dan wanneer je alleen bent.

Snel even een meetlintje langs de vis, deze bleek 74 centimeter te zijn, een paar foto’s en dan mocht hij weer terug. We hebben nog even doorgevist maar verder geen aanbeten gehad. Wel hebben we er weer een interessant stukje water bij. De vis was goed dik dus met de hoeveelheid witvis zit het hier ook wel goed. Aankomend voorjaar en zomer maar eens in de gaten houden wat er zoal nog meer zwemt, dat kan nooit alleen deze snoek zijn…


There he goes again…