Vissen in Ierland, Lough Allua 2014!

Het is even stil de laatste tijd. En daar heb ik niet zo heel lang geleden ook al een bericht over geplaatst. Helaas, ik doe mijn best maar het komt er de laatste tijd weer verrekte weinig van. Werk, klussen, andere projecten, het komt er allemaal bij. Vrije tijd is helaas zeldzaam. Of ja, het is er wel, maar zoals gezegd komen er andere factoren bij die het een en ander aan invloed hebben. Maar dat wil niet zeggen dat er niet iets valt te posten! Er staan foto’s van een geweldige Ierland trip in de galerij, en op het YouTube kanaal zijn filmpjes te vinden van deze reis. Hoog tijd om even wat meer info over deze vakantie de deur uit te doen.

Het is zoals je kan zien alweer even geleden. 2014 hebben we het over. Tot op heden de laatste buitenlandse vistrip. Een weekje vissen in Ierland. Een mooi land op iets meer dan een uur vliegen. Een land met prachtige natuur, geweldige mensen en uiteraard prima sportvismogelijkheden! Hoe we daar beland zijn? Puur toevallig een foldertje meegenomen, die weer tegengekomen maanden later en eens contact gezocht over de mogelijkheden. Dat was het eigenlijk wel zo’n beetje. Ik ben in 2008 ook al eens een paar dagen in Ierland geweest. Onder andere 2 dagen wezen vliegvissen, maar dat is weer een compleet ander verhaal… #visloos.

Waar in Ierland?
We hebben een week lang een cottage gehuurd bij Greg Latour, een Ier die zelf ook fanatiek visser is. Het was een compleet arrangement met verblijf, boot met motor op het meer en hengels. Omdat we het water niet kennen hebben we er voor een kleine meerprijs een fishfinder bij gehuurd. Het meer waar we de aankomende week zouden gaan vissen is Lough Allua, gelegen in het zuidwesten van Ierland, een prachtige streek.

Hoe kom je er?
We hebben vanaf Schiphol het vliegtuig gepakt naar Cork. Een vlucht die 2x per dag gaat. We hebben de heenreis de ochtendvlucht genomen en de terugweg de middagvlucht zodat we ons niet zouden moeten haasten op de laatste vakantiedag. De kosten voor een ticket met koffer waren ongeveer 150 euro per persoon voor een retourtje. Het kan goedkoper, maar dat is afhankelijk van het moment wanneer je boekt en wanneer je gaat. Wij vlogen op 9 april 2014 heen, en op 16 april weer terug. Greg bied wasservice voor je kleding, en aangezien al het visgerei wat je nodig hebt aanwezig is zou je het in principe met alleen handbagage ook af kunnen. Het is dan wel vrij lastig om je eigen kunstaas en dergelijke mee te nemen. Vinden ze bij de douane en de airport security niet heel erg tof.

En dan ben je in Ierland, wat dan?
Regel een huurauto. Openbaar vervoer werkt daar een stukje anders dan bij ons. Je kan dus niet zonder auto. Het is ongeveer een uurtje rijden vanaf het vliegveld, destijds was het trouwens ook onmogelijk om met openbaar vervoer bij de cottage te komen. En je materiaal en je buitenboordmotor zul je zelf elke dag met de auto naar de boot moeten brengen, deze mogen niet blijven zitten i.v.m. diefstal. De afstand van de cottage tot het meer is een paar kilometer. Die afstand ga je niet voor de lol sjouwen met alle spullen.

Vissen op Lough Allua
Je zal versteld staan van de mooie natuur in Ierland. Mooi ruig en ongerept. Hou rekening met regen, iets wat wij ook hebben gedaan maar achteraf wel compleet onnodig. We hadden in april een van de mooiste weken van het jaar te pakken. Welgeteld 1x een beetje miezer gehad. Lough Allua is een langgerekt meer van zo’n 6 kilometer lang, en heeft allerlei inhammen, baaien, eilandjes en teveel interessante rietkragen om op te noemen. Het water is diep, op de meeste plekken helder en rotsachtig.

We hebben zowel slepend als met dood aas gevist op snoek op Lough Allua en op beide manieren is prima vis te vangen. Wel was onze ervaring dat de wat grotere jongens over het algemeen meer voor het dood aas gingen dan onze pluggen die achter de boot aan kwamen. Over aasvis hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn genoeg ondiepe stukjes waar je met een dobbertje en een paar maden een paar onfortuinlijke voorntjes kan vangen. Wij pakten elke dag in de ochtend een ander stuk van het meer. Was het daar qua vangsten niet heel interessant dan gingen we tegen de middag langs de stukken waar we al wel vis hadden gevangen. Zo sla je weinig plekken over en krijg je ook zoveel mogelijk van het meer en de mooie natuur van Ierland te zien.

In Ierland kennen ze geen gesloten tijd, en voor Lough Allua heb je ook geen aparte vergunning nodig. Daarom ook onze keuze om in april die kant op te gaan. Wel geld er een catch and release regel, maar dat is voor ons niet meer dan normaal toch?

Forelvissen en zeevissen
Bij het arrangement zat een dag zeevissen inbegrepen. Vanaf Union Hall vertrokken we met een kleine maar goed voorziene boot de Ierse zee op. Je soortenlijstje is hier snel langer te maken. Makreel, pollack, koolvis, lipvis, wijting, steenbolk. Het is elke keer weer een verrassing wat er uit het blauwe Ierse zeewater naar boven komt.

Op de aankomstdag zijn we ’s middags nog wezen forelvissen. We kwamen rond de middag aan omdat de ochtendvlucht om 09:40 vertrok en 10:00 lokale tijd aankwam. Een uur tijdsverschil in ons voordeel dus. We kwamen immers om te vissen dus voor een kleine meerprijs kregen we een paar hengels mee en een locatie van meer (Gouganne Barra) waar we ons nog wel even een paar uurtjes konden vermaken. De forellen waren goed te vangen. Zowel met worm onder de dobber als met een klein spinnertje, al was die laatste de leukste uitdaging. Wel even een vergunning scoren voor dit water.

Onze ervaringen
Het is prachtig vissen op Lough Allua. De hele regio straalt rust uit en je kan makkelijk een dag varen zonder dat je andere vissers tegenkomt. Locals zijn vriendelijk en behulpzaam, en laten we vooral de mooie snoeken niet vergeten.

We gaan ooit zeker nog een keer terug naar Ierland. Niet alleen voor het vissen, maar ook voor de prachtige natuur en de geweldige mensen. A pint a day keeps the doctor away! En mocht dat niet zo zijn, die pint pakken ze je niet meer af! Proost!

Hier nog even een lijstje met korte en concrete informatie.

Waar geboekt: https://www.pike-fishing-ireland.com.
Plaats: Tir Na Spideoga (boven Lough Allua).
Meer: Lough Allua.
Plaatsen in de buurt van het meer: Inchigeelagh, Ballingeary. Macroom is de dichtsbijzijnde grote plaats.
Vliegveld: Cork Airport (Cork, County Cork, Ierland).
Maatschappij: Aer Lingus (Schiphol -> Cork Airport).
Wanneer: woensdag 9 april t/m woensdag 16 april 2014.

Voor vragen mag je altijd een berichtje achterlaten. Wil je ook een keer vissen in Ierland na het lezen van dit verhaal? Ga het gewoon doen. Het zal een reis worden die je nooit meer zal vergeten!

Klik hier voor de fotogalerij! De filmpjes van onze trip vind je nogmaals hieronder!

Video 1 – De heenreis en de eerste dag forelvissen

Stukje vliegen en forelvissen op Gougane Barra…

Video 2 – Achter de snoeken aan

Snoekvissen op Lough Allua

Video 3 – Dagje Zeevissen

Zeevissen vanuit Union Hall


Vissen op deze locaties, dat is toch prachtig!